icononze verschillende recepten
iconGebraden Eendenborst met Hazelnoot BierBoter

ingredienten

  • 12 eendenborstfilets
  • 3 theelepels rietsuiker
  • Grof zeezout
  • 400 gram oesterzwammen
  • 3 tenen knoflook / 3 sjalotten
  • 70 gr hazelnoten
  • 75 ml Bier
  • ½ theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 70 ml zonnebloemolie

bereidingswijze

Gebraden Eendenborst met Hazelnoot BierBoter (o.b.v. 12 personen)

Hazelnoot-bier-boter

Neem de grote kom van de keukenmachine (Braunn). Doe hierin de hazelnoten, het bier, de mosterd en de honing. Mix dit tot een puree en voeg wat zout toe.

Giet het mengsel over in een grote kom. Met een garde blijf je gestaag roeren terwijl je de olie toevoegt. Maak zo de “boter” en zet deze in de koelkast tot we deze gaan gebruiken.

Voorbereidingen eend:

Haal de velletjes van de knoflook en snij deze klein. Doe dit ook met de sjalotten. De oesterzwammen hoeven niet gewassen te worden. Snij de grote in wat kleinere stukjes.

IN een grote koekenpan giet je een beetje bakolie (Puurolijf). Verwarm de pan op middelheet vuur en bak de sjalotten met de knoflook aan. Let op dat deze niet verkleuren! Voeg nu de oesterzwammen toe. Bak dit aan totdat alles net aan gaar is! Haal uit de pan en zet aan de kant.

Dep de eendenborsten goed droog. Kerf het vel van de eendenborsten zesmaal 3 mm diep in met steeds 2 cm tussenruimte. Vermeng de suiker met 2 theelepels zout en wrijf dit met de hand over het vel van de filets.

Bakken filets:                   let op dat je hier niet te vroeg mee start! Even overleggen dus!

Neem 2 grote koekenpannen. Doe hier een beetje bakolie in en verhit dit totdat de pannen goed heet zijn. Leg de filets er op de velkant in. Laat ze zo lang mogelijk op deze kant bakken. MAAR LET OP DAT ZE NIET VERBRANDEN! Keer ze om en voeg de sjalotten – oesterzwammen toe, leg ze daarna in een voorverwarmde oven (100 graden).  Max. 5 min.

Snij de eendenborsten in minimaal stukken en serveer ze samen met de spruitjessalade.

<< Terug