icononze verschillende recepten
iconEendenborst met kruidige sinaasappelsaus en

ingredienten

Kruidige sinaasappelsaus met verse kruiden

  • 3 dl sinaasappelsap
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 1 dl witte wijn
  • 2 kruidnagels
  • stukje pijpkaneel (of mespuntje kaneelpoeder)
  • 4 el honing
  • Verse kruiden
  • 15 gram aardappelmeel

Aardappelpuree met knoflook

  • 1 kilo aardappels
  • 2 teentjes knoflook
  • peper zout en nootmuskaat
  • 3 dl melk
  • klontje boter

Loempia van eendenbout

  • Eendenbout (gekonfijt)
  • wortels
  • lenteui
  • gember
  • knoflook
  • szechuan peper
  • vijfkruidenpoeder
  • komijnzaad
  • evtl. groentenbouillon
  • oestersaus
  • filodeeg of loempiavellen
  • 7 dl arachideolie

Spaghetti van courgette

  • 4 courgettes
  • Ras van 1 citroen
  • 2 sjalotten (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (fijn gehakt)
  • Verse kruiden
  • Olijfolie
  • Zeezout en peper uit de molen

bereidingswijze

Eendenborst met kruidige sinaasappelsaus en verse kruiden, loempia van eend,

Voeg de sinaasappelrasp, het sap, de kruidnagels en de kaneel en breng alles aan de kook. Zeef het sap en los de honing erin op. Voeg de kruiden toe en kook even door. Roer het aardappelmeel glad met een beetje koud water en bind hiermee de saus. Maak een kruidenlak. Maak hiervoor van 50 gram suiker met 1 eetlepel water karamel en maal in een blender 4 stuks steranijs, een eetlepel venkelzaad, 1 kaneelstokje, 2 eetlepels gemalen peper en een halve eetlepel kruidnagels. Zeef het mengsel met een fijne zeef. Blus de karamel af met twee eetlepels balsamicoazijn en laat tot de helft inkoken. Voeg 1 theelepel van het kruidenmengsel toe samen met 1 eetlepel peperkorrels, 1 jeneverbes en 1 eetlepel sojasaus. Gaar de kruiden zachtjes mee en bestrijk hier vlak voor het serveren de eendenborst mee. Snijd de eend in flinter dunne plakjes.

Aardappelpuree met knoflook

Kook de aardappels samen met de knoflook gaar en maak ze fijn. Giet de warme melk erbij samen met de peper en de nootmuskaat. Snijd evt verse kruiden heel fijn en meng deze onder de puree.

Loempia van eendenbout

Mengen

Snijd het vet van de eendenbout en snijd het vlees in sukjes. Meng de szechuan peper, vijfkruidenpoeder, komijnzaad en de oestersaus in een kom, vermeng goed met de eend.

Wokken

Snijd de wortels en de lenteui in fijne julienne, hak de gember en de look. Laat een wok zeer heet worden. Doe twee eetlepels olie in de wok en laat deze zo heet worden dat die begint te dampen. Roerbak de wortels, sojascheuten en lenteui met de gember en de look en zet aan de kant om af te koelen.

Rollen

Laat een vel rijstpapier week worden tussen twee vochtige keukenhanddoeken of in een bakje met water. Leg een streepje van het groentenmengsel en een lepel eend op het rijstpapier en rol op als een loempia. Herhaal dit zo vaak als nodig.

Frituren

Verwarm 7 dl arachideolie tot 180°C en frituur de loempia's enkele minuten. De loempia's kunnen ook in een friteuse of in een pan met een bodempje olie worden gebakken.

Eendenborst bakken

Kerf met een scherp mes ruitjes in het vet van ongeveer een halve centimeter diep. Kruid beide kanten met peper en zout en bak ze op hun vetrandje in een loeihete pan. Het toevoegen van vet is nu nog niet nodig omdat het vet vanzelf smelt. Draai het vuur laag wanneer het vet een stuk minder dik is geworden en mooi bruin kleurt. Draai de borst om, voeg een klontje boter toe en laat nog een paar minuutjes naar smaak garen en gebruik ook hierbij eventueel een kernthermometer om de kerntemperatuur te meten. Om ervoor te zorgen dat het vlees zo geleidelijk mogelijk gaar wordt doe je aroseren. Dit doe je door (geldt ook voor andere stukken gebakken vlees) de in dit geval boter met een lepel over de eendenborst te gieten. Doe dit regelmatig (een paar keer per keer, elke 1-2 minuten herhalend).

Spaghetti van courgette

Was de courgettes en draai ze met behulp van de spirellisnijder in dunne sliertjes. Verhit de olijfolie in de pan en bak de sjalot en knoflook even aan. Voeg de courgette toe en bak ca. 5 minuten de courgette beetgaar. Voeg naar smaak verse kruiden, citroenrasp, zout en peper toe.

<< Terug