icononze verschillende recepten
iconAspergesoep – Gerookte paling

ingredienten

  • 1 bussel asperge
  • 1 preistronk
  • 2 uien
  • Boter, laurier, tijm en peterseliestelen
  • Broodkruim
  • Kruidenolie
  • Flinke scheut room

bereidingswijze

Spoel alle groenten en laat ze uitlekken. Snij de prei vooraf even overlangs, zodat je ze makkelijk kan wassen. Schil de asperges met een dunschiller. Vul een pot met water ongeveer een halve liter per persoon en zet op een matig vuur. Doe de verse aspergeschillen in de pot en vul ze eventueel aan met schillen die je eerder hebt ingevroren. De verse asperges hou je opzij die hebben we straks nodig. Laat de aspergebouillon even tot tegen het kookpunt komen en zet het vuur dan heel zacht. Laat de schillen nog een kwartiertje trekken.

Pel de ui en snij grof. Was de prei en snij ook grof. Snij de geschilde asperges en hou de aspergekopjes opzij. Neem een soepketel en smelt een klontje boter op een matig vuur. Stoof de ui, prei en de asperges enkele minuten.

Zeef de bouillon van de asperge schillen en schenk het vocht bij de gestoofde groenten. Laat de soep  30 minuten pruttelen. Snij de korsten van de sneetjes brood en snij het broodkruim in dobbelstenen van 1x1 cm. Verhit een klontje boter en een scheutje olie in een braadpan. Bak daarin de stukjes brood tot goudgele croutons. Laat de croutons nadien even uitlekken op keukenpapier. Mix de soep en zeef ze door een puntzeef. Proef de soep en schenk er de room bij.

Serveer de aspergesoep en werk elke portie af met snippers peterselie, croutons en kruidenolie.

<< Terug