icononze verschillende recepten
iconAsperges op Vlaamse wijze

ingredienten

  • 6 eieren
  • 1 bussel krulpeterselie
  • 300 gram hoeveboter
  • 8 plakken Gandaham
  • 12 stuk asperges
  • 4 stuk groene asperges
  • Snuifje ( zout, peper en nootmuskaat)

bereidingswijze

Asperges

Doe koud water in een kookpot en voeg er een snuifje zout aan toe.

Gebruik voldoende water om de asperges ruim kopje  onder te laten doen.

Schil de asperges met een dunschiller. Hou  elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje, rits de schil er in fijne slierten van af.

Breek vervolgens het houterige stukje van de asperges af. Dan zal je ook merken of ze zorgvuldig geschild zijn.

Leg de geschilde asperges in het koude water en breng het water tot aan het kookpunt.

Laat het even bubbelen en zet de pot vervolgens weg van het vuur. Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie.

Geklaarde boter

Leg de hoeveboter in een pot en laat ze rustig smelten op een zacht vuur. Om boter te klaren, schep je de witte melkresten voorzichtig uit de gesmolten boter. Een deeltje van het residu zakt naar de bodem. Ook dat gebruiken we niet.

De mimosa van ei en peterselie

Breng een pannetje met water aan de kook. Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in 9 à 10 minuten. Koel ze in koud water. Spoel de peterselie en snipper fijn. Pel de eitjes en doe ze in een mengschaal. Plet ze met een vork tot mimosa. Schep de geprakte eieren en de peterselie in de geklaarde boter.

Serveer de asperges op een bord en schep daarover het eiermengsel met geklaarde boter en peterselie. Werk af met Gandaham.

<< Terug